بلبرینگ خطی

امروزه انواع بلبرینگ‌ها همچون بلبرینگ ماشین آلات راه سازی و سایر بلبرینگ‌ها از اجزای مهم و اصلی برای انواع ماشین آلات صنعتی و هر دستگاهی است که می‌چرخد. هر چند که معمولا بلبرینگ‌ها توپی که حرکات چرخشی را تسهیل می‌کنند بیشتر شناخته شده‌اند، با این حال نوعی از آن‌ها تحت عنوان بلبرینگ خطی نیز وجود دارد که در سیستم‌هایی که به حرکت‌های خطی و رفت و برگشتی نیاز است، تعبیه می‌شوند و عملکرد خوبی ارائه می‌دهند.

بلبرینگ خطی چیست؟

بلبرینگ خطی که به آن بال بوشینگ و یاتاقان خطی نیز گفته می‌شود، به منظور امکان ایجاد حرکت خطی یا رفت و برگشتی در قطعات به کار گرفته می‌شود. برای دستگاه‌های ابزار دقیق و اندازه گیری یاتاقان خطی استفاده می‌گردد. هر چند که امروزه در ماشین‌های صنعتی حفاری، دستگاه‌های برشکاری، دستگاه‌های چاپ و بسته بندی نیز بلبرینگ‌های خطی کاربرد دارند.

اجزای بال بوشینگ چیست؟

نقش بلبرینگ‌ در زندگی روزمره بسیار زیاد است، می‌توان این قطعه را در دو گروه دسته بندی کرد. نمونه‌های ساده و شیاردار، دو دسته بلبرینگ‌های خطی هستند. همانطور که از نام آن‌ها مشخص است، مهم‌ترین تفاوت میان این دو گروه یک قطعه اضافی‌تر در مدل شیاردار است.

مدل ساده

در بلبرینگ خطی ساده، اجزا شامل نگهدارنده، توپی‌ها (ساچمه)، درزگیرهای لاستیکی و اسلیو بیرونی است که در ادامه وظیفه هر یک عنوان شده است:

۱- نگهدارنده: این قطعات به منظور هدایت توپی‌ها در حرکت خطی و همچنین تعیین حرکت به کار گرفته می‌شوند.

۲- توپی: حرکت خطی به کمک این ساچمه‌ها انجام می‌شود. از آنجایی که بلبرینگ‌های خطی با شفت همراه هستند، حرکت آن‌ها به کمک این توپی‌ها ساده‌تر صورت می‌گیرد و در نتیجه با کاهش اصطکاک به افزایش بازدهی کمک می‌کنند.

بلبرینگ خطی

۳- اسلیو خارجی: وظیفه اصلی این قطعه این است که در تماس با توپی‌ها قرار گیرد تا بار اضافی به تکیه گاه منتقل شود.

۴- درزگیر لاستیکی: زمانی که گریس کاری انجام می‌شود، این قطعه از خروج روغن و همچنین از ورود مواد خارجی به بلبرینگ جلوگیری می‌کند.

مدل شیاردار

همانطور که به آن اشاره کردیم، تفاوت اصلی میان بلبرینگ خطی ساده و شیاردار، وجود یک قطعه اضافی در مدل شیاردار است که همان صفحه ساچمه می‌باشد و وظیفه اصلی آن بالانس کردن خودکار بلبرینگ است.

بررسی انواع بلبرینگ خطی

امروزه این قطعات در انواع مختلفی تولید می‌شوند. تفاوتی که میان یاتاقان‌های خطی است در تعداد ردیف توپی‌های به کار رفته، شکل هندسی و جنس آن‌ها می‌باشد. با توجه به این موارد، قطعه  برای تعبیه در دستگاه مورد نظر انتخاب خواهد شد. با این حال به طور کلی نمونه‌های اصلی آن شامل این موارد است:

بلبرینگ خطی خود تراز سری LM و LME

از مهم‌ترین ویژگی‌های آن این است که طول عمر بالایی دارند و از این جهت بسیار مقرون به صرفه هستند. از طرفی ظرفیت تحمل بار در آن‌ها قابل توجه است. این قطعه به نرمی حرکات رفت و برگشتی را در زمان کوتاه یعنی ۳ متر بر ثانیه انجام می‌دهند.

نصب و راه اندازی این مدل به سهولت انجام می‌شود و با توجه به قابلیت تراز کردن خودکار آن، کار شما آسان‌تر خواهد شد. از آنجایی که از جنس مواد با کیفیت و معمولا استیل ضد زنگ ساخته می‌شود، در اثر تماس با عوامل محیطی دچار زنگ زدگی و خوردگی نمی‌شود.

بلبرینگ خطی فشرده مدل CL

با توجه به کاربرد فراوان این مدل، با قیمت مناسب و مقرون به صرفه در بازار عرضه می‌شود. از طرفی ابعاد آن به شکلی است که نیاز به فضای گسترده‌ای برای قرارگیری ندارد. این مدل نیز ضد زنگ بوده و نصب آن به آسانی ممکن است.

بلبرینگ خطی استاندارد مدل LM و LME

جنس قطعات این مدل ضد زنگ است، بنابراین به سرعت دچار خوردگی و زنگ زدگی نمی‌شود. نگهدارنده‌های رزین و فولاد به ترتیب برای کاربرد عادی و کار در دمای زیاد در آن به کار رفته است. به همین دلیل است که اصطکاک زیادی ایجاد نمی‌کند و سرعت حرکت آن زیاد است.

برای سیستم‌هایی که بار دینامیکی آن بسیار زیاد است، بهتر است که این مدل استفاده شود، به این دلیل که مدل‌های دیگر در نرخ بارگذاری بالا ترک می‌خورند و یا دچار شکستگی می‌شوند.

بلبرینگ خطی

بلبرینگ خطی لبه دار

یکی از مهم‌ترین مزایای این مدل این است که بدون نیاز به هوزینگ قابل نصب می‌باشد و انواع متنوعی از آن در دسترس است. به طور مشابه با نمونه قبلی نگهدارنده‌های رزین و فولادی در آن به کار رفته‌اند و از طرفی ضد زنگ هستند.

یاتاقان خطی لبه دار پایلوت

مدل‌های گوناگون آن با نگهدارنده‌های رزین و فولادی در بازار وجود دارد که در برابر زنگ زدن و خوردگی بسیار مقاوم هستند.

مدل لبه دار پایلوت میانه

ویژگی‌های این مدل کاملا شبیه به مدل قبلی است، با این تفاوت که انجام حرکات در آن با پایداری بیشتری انجام می‌گیرد و اگر بار به صورت گشتاور باشد، راحت‌تر آن را تحمل می‌کند.

نحوه انتخاب بلبرینگ مناسب

عوامل متعددی در طراحی یاتاقان‌های خطی وجود دارد. از ابعاد و اندازه گرفته تا ظرفیت آن در تحمل بار، همه از مواردی هستند که باید در زمان انتخاب در نظر گرفته شوند. در درجه اول لازم است که شرایط کاری سیستمی که قرار است بلبرینگ در آن نصب شود را بررسی کنید و سپس میزان بار وارد شده به یاتاقان را محاسبه نمایید. در نظر گرفتن سایر موارد مثل ضریب ایمنی نیز اهمیت دارد.
در گام بعدی، می‌توانید جداول و کاتالوگ‌هایی که شرکت سازنده ارائه می‌دهد را بررسی کنید تا با توجه به دستگاه مورد نظر، ابعاد و مکانیزم آن، مناسب‌ترین بلبرینگ خطی را برای آن انتخاب کنید.
همانطور که گفتیم مسئله بسیار مهمی که وجود دارد این است که یاتاقان خطی قادر به تحمل بارهای اندازه گیری شده باشد. مواردی مانند طول عمر قطعه بر حسب ساعت و یا اینکه در هر دقیقه چند بار حرکت رفت و برگشتی انجام می‌دهد و همچین قطر و طول شفت در انتخاب آن تاثیر خواهد داشت.
شما می‌توانید با استفاده از نمودارها ضریب دما، ضریب بار، ضریب تماس و موارد دیگر را در نظر بگیرید تا محصولی را انتخاب کنید که بهترین عملکرد را برای دستگاه شما دارد. به یاد داشته باشید که هر کدام از این عوامل در بازدهی و عملکرد یاتاقان اهمیت زیادی دارند. به همین دلیل است که باید هر یک را طبق جدول محاسبه کنید تا در نهایت به مناسب‌ترین قطعه دست پیدا کنید.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *